RELATII INTERNATIONALE SI STUDII EUROPENEromanaenglish

Study

SECTIUNEA: RELATII INTERNATIONALE SI STUDII EUROPENE

 

Criza economică globală declanșată în anul 2008 pune sub semnul întrebării paradigma clasică a dezvoltării, care pare să fi atins pragul critic al modelului consumerist.
Piețele de capital cer achitarea datoriilor suverane, acumulate în sume fabuloase de către guverne aflate mai mult în căutarea popularității decât în căutarea echilibrului socio-economic. Lupta pentru resurse este tot mai intensă, și se camuflează sub concepte ideologice acceptabile de către opinia publică.
Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Organizația Mondială a Comerțului sunt ținta unui concert de contestări referitoare la eficiența și buna lor credință. Sunt tot mai mult ascultate și acceptate teorii conspiraționiste, care vorbesc despre planuri de construire a unei guvernări mondiale. Mișcările antiglobalizare se hrănesc ideologic cu această argumentație, se mobilizează, se organizează superior și construiesc alianțe dincolo de diferențele doctrinare.
Cum fac față organizațiile internaționale acestor schimbări? Vor și pot să se reformeze? Dar statele? Se refac alianțe regionale și globale, orientate mai degrabă spre resurse decât spre valori ideologice? Care mai sunt formulele teoretice și conținuturile reale ale hegemomiei, globale sau regionale? Unde, cum și de ce înfruntă statele puternice ale lumii? Câte și cât din aceste confruntări reprezintă interes național, câte și cât reprezintă interesul actorilor internaționali non-statali (companii transnaționale, organizații discrete/secrete, formule transnaționale ale crimei organizate și terorismului)?

Studenții și masteranzii
sunt bineveniți la oricare dintre secțiunile de mai sus, lucrările acestora fiind acceptate în aceleași condiții de termene, redactare și calitate științifică