Sibiu - CAPITALĂ UNIVERSITARĂ EUROPEANĂ Ediția a III-a
10 ANI DE EDUCAȚIE PRIN CULTURĂ
8 Mai - 29 Octombrie 2017
Descriere eveniment
Proiectul Sibiu - Capitală Universitară Europeană. 10 ani de educaţie prin cultură facilitează accesul publicului larg la cultura vie (prin ai cărei reprezentanți vom explora contextul socio-cultural) și explorează noile tendințe în materie de educație și diplomație la nivel global, actual, să aproximăm poziția în care se regăsesc România și cultura română în contextul contemporan, deschizând astfel calea pentru formarea unei imagini de ansamblu asupra modurilor în care a evoluat arta până în zilele noastre și a stării sale actuale. Atingând domenii în care societatea are un grad ridicat de interes (turism, migraţie, sănătate, diplomație culturală, educația tinerilor, relația părinți-școala-comunitate, arta, cultură contemporană, traducere literară, literatură, arte vizuale, muzică), proiectul vizează îmbunătăţirea reală a comunicării dintre cultura română şi alte culturi şi reevaluarea statutului educaţiei în context internaţional. Dincolo de apropierea unor tehnici concrete prin care educaţia poate fi îmbunătăţită, se doreşte contactul direct cu exponenţi ai instituţiilor culturale şi de educaţie influente la nivel global. Vom susține totodată și exprimarea liberă a tinerilor prin artă, în spirit european. Astfel, aniversarea de 10 ani de la momentul în care oraşul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană iar Universitatea “Lucian Blaga” un centru important de creaţie şi diseminare de iniţiative culturale şi educaţionale aduce, alături de proiecte cu o foarte bună continuitate până în prezent noi evenimente şi concepte de interes major pentru societate în sens larg şi pentru comunitatea locală.
Una din ariile în care învățământul actual poate fi îmbunătățit prin inițiative publice și private cât mai diverse este, considerăm noi, cea culturală. Modul în care elevii și studenții din România percep astăzi cultura și arta este unul cu un fundament teoretic solid (cel puțin până la cele mai recente curente artistice și literare prezente în programa obligatorie a învățământului pre-universitar, neincluzând în acest fundament orice pregătire de specialitate realizată în învățământul universitar), însă care pare a fi oportun să colonizeze şi zona interacțiunii propriu-zise cu exponenți ai mediului cultural, dat fiind faptul că, din diverse motive, percepția generală asupra acestui mediu pare să îl prezinte deseori ca, hiper-specializat, iar omul de cultură pare a fi privit de către elevi și studenți ca făcând parte dintr-o nişă paralelă ariilor lui de dezvoltare.
Evenimentele proiectului vor fi concentrate în intervalul mai – octombrie 2017.
Justificarea proiectului:
La aniversarea a 10 ani de la momentul „Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu propune, prin acest proiect, un concept original și inovator, ce evidențiază modul în care câmpul academic e capabil să susțină factorul de excelență culturală, într-un demers sincretic și interdisciplinar, unde poezia și muzica se însoțesc cu dezbaterile asupra problemelor sociale stringente și cu prospectarea oportunităților oferite de piața muncii. Prin crearea unei legături directe între momentul 2007 și momentul 2017 și prin afirmarea rolului de „capitală universitară europeană” al Sibiului, proiectul nostru va acționa ca un catalizator al dezvoltării orașului, îi va consolida identitatea și imaginea și îi va promova, totodată, potențialul turistic.
Scopul proiectului:
Principalul scop al proiectului nostru îl constituie evidențierea anvergurii europene a culturii sibiene, precum și a rolului de „jucător” activ pe plan internațional al ULBS, privită nu doar ca o instituție academică, ci și ca un centru de cultură, capabil să aducă valoare adăugată creativității locale și să vină în întâmpinarea nevoilor comunității locale.
Program
8-14 mai Eveniment: INTERNATIONAL WEEK OF LUCIAN BLAGA UNIVERSITY OF SIBIU – „INNOVATION AND CREATIVITY IN INTERNATIONAL HIGHER EDUCATION” (program PDF) 8 mai Eveniment: DIPLOMAŢIA ACADEMICĂ ŞI CULTURALĂ – PLATFORMĂ PENTRU DEZVOLTAREA PARTENERIATELOR SUSTENABILE 18 - 22 mai Eveniment: CONGRESUL MEDICAL ROMANO-IORDANIAN
31 mai - 3 iunie Eveniment: TRADUCEREA CA INTERPRETARE: ATELIERE LITERARE TRANSNAŢIONALE
30 iunie – 01 iulie Eveniment: FESTIVALUL ŞTIINŢELOR EDUCAŢIEI 8 iulie Eveniment: FESTIVALUL INTERNAȚIONAL STUDENȚESC „ZONA NOUĂ”, EDIȚIA A III-A. 10 ANI DE LA MARATONUL EUROPEAN DE POEZIE DE LA SIBIU 27 septembrie- 1 octombrie Eveniment: NEW SOCIETIES, OLD MINORITIES / NEW MINORITIES, OLD SOCIETIES? 26 - 29 octombrie Eveniment: COLOCVIUL INTERNAȚIONAL STUDENȚESC „LUCIAN BLAGA”, EDIȚIA A XVIII-A
Evenimente
International Week of Lucian Blaga University of Sibiu – „Innovation and Creativity in International Higher Education” (program PDF)
Diplomaţia academică şi culturală – platformă pentru dezvoltarea parteneriatelor sustenabile
Festivalul Ştiinţelor Educaţiei
Festivalul Internațional Studențesc „Zona nouă”, ediția a III-a.
Traducerea ca interpretare: ateliere literare transnaţionale
Congresul Medical Romano-Iordanian
Galerie
Contact
Adresă
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Bdv. Victoriei, nr. 10, 550024, Sibiu, România
E-mail
dep.externe@ulbsibiu.ro
Telefon
+40 269 210 512
International Week of Lucian Blaga University of Sibiu – „Innovation and Creativity in International Higher Education”
Aceste dezbateri, inițiate și moderate de reprezentanți ai unor universităţi de prestigiu din întreaga lume, vor provoca luări de atitudine și vor dezvolta competențe, dar vor avea si capacitatea de a extinde parteneriatele externe ale Sibiului. În mod concret, evenimentul va presupune prezența a aprox. 120 de participanți de marcă din Europa, America, Africa şi Asia (Germania, Franta, Olanda, Grecia, Bulgaria, Italia, Belgia, Norvegia, Polonia, Macedonia, Austria, Cehia, Ucraina; SUA; Pretoria, Egipt; China, Mongolia, Rusia, Indonezia) care vor modera, pe durata unei săptămâni, dezbateri de actualitate deschise publicului.
Obiectivele acestui eveniment sunt:
1. Asigurarea internaţionalizării învătământului prin participarea experţilor internaţionali
2. Cresterea reţelei şi consolidarea relaţiilor dintre universități internaţionale şi ULBS
3. Dezvoltarea cadrului educaţional internaţional
4. Crearea unui schimb cultural, social şi academic obţinut prin interacţiunea dintre invitaţii internaţionali cu membrii comunităţii
5. Dezvoltarea unui networking între mediul universitar şi piaţa muncii prin accesul sibienilor la informaţie de interes global livrată direct de experţi internaţionali, ce pot prezenta realităţile din ţara lor în modul cel mai veridic.
Mai multe informatii: http://international.ulbsibiu.ro/iweek
Data şi durata estimată a evenimentului: 8-13 mai 2017
Diplomaţia academică şi culturală – platformă pentru dezvoltarea parteneriatelor sustenabile
Scopul evenimentului constă în dezvoltarea unor reţele de relaţii instituţionale între mediile diplomatic, academic, cultural, neguvernamental şi public pentru generarea de parteneriate sustenabile cu impact asupra mediului socio-economic şi cultural la nivelul comunităţii sibiene.
Obiectivele evenimentului:
1. Extinderea cooperării internaționale, întărirea relaţiilor culturale şi diplomatice ale comunităţii sibiene cu ţările reprezentate de ambasadele găzduite în contextul aniversării a 10 ani de la dobândirea titlului: Sibiu - Capitală Culturală Europeană, prin implicarea reprezentanţilor diplomatici străini aflaţi în România, a unui număr minim 30 de reprezentanţi ai mediului academic internațional, a actorilor locali activi precum instituţii publice ca Primăria Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Prefectura Sibiu, a reprezentanţilor instituţiilor de cultură şi muzeelor din Sibiu etc. organizaţii neguvernamentale, organizaţii private, cetăţeni şi tineri interesaţi de valorificarea instrumentelor specifice diplomaţiei culturale şi academice;
2. Formarea şi dobândirea de noi competenţe pentru utilizarea diplomaţiei culturale şi publice prin organizarea unui training de specialitate gratuit, de 2 ore, pentru 90 de persoane beneficiare, din România şi străinătate, care vor participa la eveniment;
Ca şi la celelalte evenimente ale proiectului cultural, accesul la eveniment va fi liber pentru toţi cetăţenii sibieni interesaţi. În acest sens, va fi urmărită promovarea evenimentului în media şi va fi oferit un live streaming on-line pentru a fi asigurat accesul la informaţie a tuturor celor care nu pot fi prezenţi fizic la eveniment.Totodată, se urmărește creșterea vizibilității comunității sibiene în spațiul academic european și global precum şi consolidarea și extinderea parteneriatelor internaționale.
Data şi durata estimată a evenimentului: 8 mai 2017
Festivalul Ştiinţelor Educaţiei
Festivalul Ştiinţelor Educaţiei este o modalitate de generare a unor dezbateri între experţi, profesori şi familiile particulare, constituindu-se ca liant între entități publice și private, între specialiști și comunitate. Vor fi organizate scurte prezentări, dezbateri, mese rotunde cu participarea unor experţi internaționali în domeniul ştiinţelor educaţiei, împreună cu antropologi, sociologi, psihologi, educatori, medici, psihiatri.
A.3. Atelierele de lucru - Educația pentru pace; Educație pentru sănătate; Educația ecologică
Data şi durata estimată a evenimentului: 30.06.2017 - 01.07.2017
Festivalul Internațional Studențesc „Zona nouă”, ediția a III-a. (10 ani de la Maratonul European de Poezie de la Sibiu)
Vom sărbători aniversarea a 10 ani de la Maratonul European de Poezie de la Sibiu, organizat în 2007 de Andrei Bodiu, printr-o serie de lecturi, performance-uri, momente muzicale și proiecții video ce vor avea loc tot în format maraton, începând după-amiaza și terminând a doua zi dimineața. Vom aduce la Sibiu, în cadrul acestui eveniment, pentru a iniția un dialog între ei și public, poeți, artiști vizuali și muzicali recunoscuți și apreciați atât de publicul general, cât și de mediul avizat din nouă țări: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Olanda, Ungaria, Suedia, Spania, Franța, România și Republica Moldova.
Scopul evenimentului este acela de a aduce în fața publicului-țintă o serie de modele culturale care să îi permită o înțelegere de ansamblu a culturii contemporane, încurajând astfel inițiativa artistică (atât a publicului-țintă, cât și a invitaților).
Data şi durata estimată a evenimentului: 8 iulie 2017.
Traducerea ca interpretare: ateliere literare transnaţionale
În cadrul acestui eveniment, vom organiza o serie de ateliere de traducere coordonate de câţiva dintre cei mai importanţi traducători din spaţiul românesc. La ora actuală, traducerea de literatură se află într-un impas generat de scăderea relevanţei domeniului filologic în raport cu ştiinţele tari. Mai mult, există foarte puţine proiecte de dezvoltare a unor raporturi actualizante cu literaturile străine în afara planurilor editurilor autohtone importante. Dar o mai bună gestionare a capacităţilor de traducere ale studenţilor şi ale celor pasionaţi de domeniu poate fi realizată doar în momentul în care se realizează înţelegerea câmpului traducerii pe câteva paliere pe care le vizează acest proiect: 1) Iniţierea unei serii de ateliere despre piaţa de carte străină: sunt foarte puţin cunoscute metodele prin care un text sau un autor ajung cunoscuţi pe piaţa internaţională de carte şi cu atât mai puţin căile prin care o carte ajunge să fie tradusă în spaţiul românesc (un număr de trei teoreticieni/manageri culturali cunoscuţi la nivel naţional şi internaţional va fi invitat să conducă dezbateri şi ateliere); 2) Iniţierea unei serii de ateliere prin care participanţii să îşi perfecţioneze capacităţile de traducere literară (un număr de cinci traducători va fi invitat să participe la aceste ateliere) 3) Întâlnirile cu o serie de autori recunoscuţi internaţional, traduşi sau în curs de traducere.
Data şi durata estimată a evenimentului: 31 mai - 3 iunie 2017
Congresul Medical Romano-Iordanian
Sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Prinţesa Muna Al Hussein, mama Majestăţii Sale Regele Abdullah al II-lea se va desfăşura la Sibiu al 8-lea Congres Româno-Iordanian de Medicină şi Farmacie, în perioada 18-22 mai 2017, organizat de Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu - Facultatea de Medicină în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, U.M.F. ,,Gr. T. Popa” Iaşi, U.M.F. Târgu-Mureş, U.S.A.M.V. Bucureşti, Asociaţia Medicilor Iordanieni absolvenţi în România.
În cadrul acestui eveniment internaţional, devenit deja o tradiţie în ansamblul relaţiilor bilaterale în domeniul medico-farmaceutic, vor participa delegaţii oficiale din România, reprezentanţi ai celor mai mari universităţi de medicină şi farmacie din ţara noastră (UMF Cluj-Napoca, UMF Iaşi, UMF Târgu Mureş) precum și aproximativ 100 de medici iordanieni absolvenţi de medicină în România, care sunt în poziţii cheie în administraţia iordaniană.
Data şi durata estimată a evenimentului: 18-22 mai 2017