Conference events

Conference workshops

Depending on their interests, participants could also attend the three workshops organized within the conference. Two of these workshops will be delivered in Romanian.

Lansarea Laboratorului de Dezvoltare Comunitară (LDC)

Acest workshop va oferi un cadru pentru explorarea unor aspecte relevante pentru dezvoltarea comunitară și pentru transformările socio-economice în comunități locale din România. Se va realiza o prezentare a conceptului care a stat la baza propunerii de extindere Centrului pentru Cercetare Socială de la nivelul ULBS prin înființarea Laboratorului de Dezvoltare Comunitară (LDC) și vor fi expuse principalele obiective ale strategiei de dezvoltare LDC. În acest context, cercetători afiliați LDC vor exemplifica arii de expertiză acoperite la nivelul laboratorului prin raportarea la portofoliul propriu de cercetări și studii realizate în domeniu. De asemenea, reprezentanți ai mediului socio-economic și ai instituțiilor publice vor expune problematici cu care se confruntă în dezvoltarea comunitară și vor discuta potențiale direcții de colaborare cu specialiștii și cercetătorii din cadrul laboratorului.

Detalii privind desfășurarea atelierului: în cadrul acestui atelier, participanții nu pot prezenta lucrări, dar pot participa în măsura în care sunt interesați de temă. Înregistrarea la acest workshop se face completând formularul de pe pagina Registration. Limba de desfășurare a atelierului este româna.

Contact person: Sorina Corman; sorina.corman@ulbsibiu.ro

Provocări în asistența socială

În fața noilor provocări generate de modificările legislative din sfera asistenței și protecției sociale a unor categorii vulnerabile (copii și tineri, persoane cu dizabilități, vârstnici, persoane paupere, altele) acest workshop propune un cadru de analiză și reflecție pentru practicieni și cercetători, cu privire la modele de bune practici și alternative de intervenție, pe baza cărora să se îmbunătățească sau să se mențină calitatea actului profesional. Workshopul este destinat asistenților sociali și altor specialiști din domeniul social. 

Detalii privind desfășurarea atelierului: în cadrul acestui atelier, participanții nu pot prezenta lucrări, dar pot participa în măsura în care sunt interesați de temă. Înregistrarea la acest workshop se face completând formularul de pe pagina Registration. Limba de desfășurare a atelierului este româna.

Contact person: Viorica Bobic; viorica.bobic@ulbsibiu.ro

Romania: from an emigration to an immigration society

Romania is commonly associated with its massive emigration phenomenon which numbers more than four million people living abroad. However, as one of the countries neighbouring Ukraine, Romania was directly affected by the massive influx of war migrants fleeing the conflict and has thus witnessed one of the largest immigration flows in its recent history, with more than 100,000 refugees from Ukraine currently living in Romania. In addition, Romania started to respond to its long-standing labour force shortage by facilitating labour-related immigration, which amounted to about 100,000 new arrivals. In this vein, this workshop aims to explore this shift from mainly an emigration country to an „emerging” destination for immigration in the CEE area.  

Details on workshop delivery: For participating in this workshop, prior registration is required. The workshop languages are English and Romanian.  

Contact person: Anatolie Cosciug; anatolie.cosciug@ulbsibiu.ro