Sibiu - CAPITALĂ UNIVERSITARĂ EUROPEANĂ Ediția a II-a
12 Mai - 29 Octombrie 2016
Descrierea proiectului
SIBIU – CAPITALĂ UNIVERSITARĂ EUROPEANĂ, ediția a II-a este un proiect cu caracter sincretic și interdisciplinar, bazat pe un concept original și inovator, care își propune să stimuleze excelența culturală, să evidențieze dimensiunea europeană a culturii produse în Sibiu și, totodată, să probeze rolul activ pe plan internațional al ULBS, precum și implicarea sa în problemele comunității locale. Stimulat de parteneriatele locale, naționale și internaționale ale ULBS, proiectul nostru își propune să reunească sub umbrela unei inițiative de anvergură o serie de manifestări tematice diverse (un festival de poezie, o școală de vară, 2 sesiuni de lecturi publice din operele unor scriitori români consacrați, 3 concerte, numeroase prelegeri, dezbateri, mese rotunde, ateliere și workshopuri), dar subordonate unui concept unitar, care relevă calitatea de capitală universitară europeană a orașului Sibiu. În mod concret, proiectul nostru va cuprinde 8 evenimente în care vor fi implicați, pe lângă responsabilii ULBS, peste 300 de participanți, dintre care aproximativ 100 din străinătate. Activitățile proiectului, care va avea cel un grup-țintă de peste 30.000 de persoane și cel puțin 2.300 de beneficiari, se vor desfășura pe durata a 8 luni (aprilie-noiembrie), iar evenimentele principale vor fi concentrate în intervalul 12 mai – 29 octombrie 2016.
Justificarea proiectului:
În contextul post-2007, în Sibiu tinde să se manifeste o diminuare a inițiativelor culturale de calitate superioară, care să poată acoperi mai multe arii tematice. Proiectul nostru propune un concept original și inovator, ce evidențiază modul în care câmpul academic e capabil să susțină factorul de excelență culturală, într-un demers sincretic și interdisciplinar, unde poezia și muzica se însoțesc cu dezbaterile asupra problemelor sociale stringente și cu prospectarea oportunităților oferite de piața muncii. Prin afirmarea rolului de „capitală universitară europeană” al Sibiului, proiectul nostru va acționa ca un catalizator al dezvoltării orașului, îi va consolida identitatea și imaginea și îi va promova, totodată, potențialul turistic.
Scopul proiectului:
Principalul scop al proiectului nostru îl constituie evidențierea anvergurii europene a culturii sibiene, precum și a rolului de „jucător” activ pe plan internațional al ULBS, privită nu doar ca o instituție academică, ci și ca un centru de cultură, capabil să aducă valoare adăugată creativității locale și să vină în întâmpinarea nevoilor comunității locale.
Obiectivele proiectului:
reafirmarea valorii europene a Sibiului, ca pilon cultural și academic;
valorificarea și promovarea patrimoniului cultural sibian;
dezvoltarea parteneriatelor existente și inițierea de noi colaborări ale Universității „Lucian Blaga” cu instituțiile administrative, culturale și educative din Sibiu;
intensificarea implicării Universității „Lucian Blaga” în problemele și în viața comunității locale;
realizarea unui cadru interacțional propice dezvoltării inițiativei și abilităților creative ale tinerilor;
crearea unui climat internațional oportun schimburilor de bune practici între membrii diferitelor comunități culturale;
consolidarea celor peste 150 de parteneriate internaționale ale ULBS și dezvoltarea lor și pe plan cultural, nu doar academic.
Program
12 - 14 mai Locatia: Facultatea de Litere si Arte Eveniment: Colocviul Internațional „Emil Cioran”, ediția a XXI-a 16 - 21 mai Locatia: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu Eveniment: Săptămâna Internațională a ULBS 16 - 20 mai Locatia: Facultatea de Teologie Eveniment: 230 de Ani de Învățământ Teologic Ortodox la Sibiu
26 - 29 mai Locatia: Aula Magna a ULBS Eveniment: Festivalul Internațional de Poezie Studențească „Zona nouă”, ediția a II-a
26 - 28 mai Locatia: Librăria Habitus Eveniment: Colocviile Revistei Transilvania, ediția a XIII-a 23 - 26 iunie Locatia: Centrul de Reuniune Academică ULBS Eveniment: Workshopul Internațional „Minor Literatures – World Literatures” 27 septembrie- 1 octombrie Locatia: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu Eveniment: New Societies, Old Minorities / New Minorities, Old Societies? 26 - 29 octombrie Locatia: Facultatea de Litere și Arte Eveniment: Colocviul Internațional Studențesc „Lucian Blaga”, ediția a XVIII-a
Evenimente
Colocviul Internațional „Emil Cioran”, ediția a XXI-a
Săptămâna Internaționalizării la ULBS
230 de Ani de Învățământ Teologic Ortodox la Sibiu
Festivalul Internațional de Poezie „Zona nouă” ediția a II-a
Colocviile Revistei Transilvania, ediția a XIII-a
Workshopul Internațional „Minor Literatures – World Literatures”
New Societies, Old Minorities / New Minorities, Old Societies?
Colocviul Internațional Studențesc „Lucian Blaga”, ediția a XVIII-a
Galerie
Contact
Adresă
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Bdv. Victoriei, nr. 10, 550024, Sibiu, România
E-mail
dep.externe@ulbsibiu.ro
Telefon
+40 269 210 512
Colocviul Internațional „Emil Cioran”, ediția a XXI-a
Descrierea evenimentului: combinând creația artistică și reflecția liberă pe marginea ei, Colocviul Internațional „Emil Cioran” reunește eseiști, traducători și exegeți ai celebrului gânditor sibian, fiind un eveniment cunoscut astăzi în întreaga lume și beneficiind de prezența a numeroși autori. La ediția din 2016 vor participa 10 de invitați din străinătate – Jacques Le Rider (Franța), Pablo Javier Pérez López (Spania), Constantin Zaharia (Franța) Ionuț Chelariu (Italia), Aurélien Demars (Franța), Paolo Vanini (Italia), Dominik Malecki (Polonia), Michael Finkenthal (SUA), Sergio Garcia Guillem (Spania), Lauralie Chatelet (Franța) etc. –, precum și 10 invitați români din afara Sibiului.
Evenimentul va cuprinde următoarele acțiuni: a) atelier de traduceri din opera lui Emil Cioran; b) sesiune de prelegeri publice pe tema „La solitude (Singurătatea): Abordări filosofice și literare”; c) lansări de carte, în prezența autorilor și a traducătorilor operei lui Cioran; d) seria de dezbateri „Cioran și spațiul cultural rășinărean”. Acțiunile se adresează atât specialiștilor, cât și studenților, masteranzilor, oamenilor de cultură și publicului larg. Vor fi prezenți, de asemenea, invitați din presa locală și națională.
Săptămâna Internaționalizării la ULBS, cu tema O universitate – un oraș (UNITOWN)
Descrierea evenimentului: Conceput ca o serie de prelegeri, dezbateri și mese rotunde, evenimentul își propune să identifice conexiunile dintre societate, economie și mediu, să evidențieze importanța cunoașterii în lumea de azi, să exploreze maniera în care se produce diversitatea, să răspundă nevoilor stringente ale generațiilor prezente și viitoare, să abordeze probleme precum biodiversitatea, migrația, identitatea culturală, să provoace luări de atitudine și să dezvolte competențe, dar și să extindă parteneriatele externe ale ULBS. În mod concret, evenimentul va presupune prezența a aprox. 100 de participanți de marcă, din țară și din străinătate, dintre care pentru minim 20 se vor asigura transport, cazare și masă. În acest sens, sunt de menționat nume precum Darko Djogo (Universitatea Sarajevo, Bosnia-Herțegovina), Katrin Stefan (Școala Superioară Kempten, Germania), Ulrich Wien (Universitatea Koblenz-Landau, Germania), Hacik Rafi Gazer (Universitatea din Erlangen-Nurnberg, Germania), Heiner Gonska (Universitatea din Duisburg-Essen, Germania), Jacqueline Jenneskens (Universitatea din Duisburg-Essen, Germania), Barbara Myloni (Universitatea Ioanină, Grecia), Maria Koltsida (Universitatea Ioanină, Grecia), Gupta Vijay (Institutul de Tehnologie Netaji Subhas, New Delhi, India), Massimo Pollifroni (Universitatea din Torino, Italia), Roel Rietberg (Universitatea Saxonă de Științe Aplicate, Germania), Simon van Renssen (Universitatea Saxonă de Științe Aplicate, Germania), Suleyman Degirmen (Universitatea Mersin, Turcia), Carl Cattell (Universitatea Staffordshire, Marea Britanie), Wim Buekens (Școala Economică Vlerick, Olanda) etc.
230 de Ani de Învățământ Teologic Ortodox la Sibiu
Rezumate
Ioan Ică
Studiile canonice cunosc în ultimele decenii un reviriment important şi în teologie dincolo de recuperarea canonului drept un instrument exegetic fundamental pentru o teologie biblică autentică. Două cercetări novatoare se impun atenţiei şi necesită discuţie şi recepţie.
Teologul metodist american de origine irlandeză William J. Abraham reabilitează ideea de canon ca principiu de structurare a întregii vieţi şi teologii a Bisericii pe baza eliberării canonului din „captivitatea epistemologică” şi revenirea la înţelegerea lui eclezială originară, care a fost „soteriologică, nu epistemologică”. Argumentele desfăşurate în monografia Canon and Criterion in Christian Theology from Fathers to Feminism, Oxford, 1998, au fost recent rezumate în 30 de teze şi relansate într-o cheie deliberat programatică şi ecumenică în volumul colectiv Canonical Theism: A Proposal for Theology and the Church, Grand Rapids, Eerdmans, 2008, ca o stimulatoare propunere de înnoire a teologiei şi vieţii întregii Biserici creştine. Dezbatere pe marginea câtorva capitole din aceste două cărţi de referinţă.
Profesorul britanic de Noul Testament, preot și episcopul anglican, Nicholas Thomas Wrigh, unul din cei mai mari teologi ai creștinismului contemporan, pledează într-o amplă şi complexă operă teologică de dimensiuni pentru o regândire proaspătă teologiei pauline şi a Evangheliilor într-o viziune holistică. Pentru tradiția creștinismului medieval, modern și postmodern episcopul N.T. Wright este un veritabil nou Irineu al Lyonului al timpului nostru. O răsturnare de paradigmă epocală în studiile biblice cu implicaţii apologetice excepționale și efecte salvatoare pentru Biserica și teologia creștină în ansamblul său, gândirea sa antidualistă și antispiritualistă („antimarcionită”) permite ieșirea din impasurile individualismului, dualismului și antisemitismului creștinismului occidental, precum şi sesizarea continuității esențiale dintre Iisus și Pavel, dintre Vechiul și Noul Testament, dintre creaţie şi eshatologie.
Dezbatere pe marginea recentelor publicaţii ale lui N. T. Wright Simply Jesus: A New Vision of Who He Was, What He Did, and Why He Matters, SPCK, London; HarperOne, San Francisco, 2011, traducere românească Deisis, Sibiu, 2015, şi How God Became King: The Forgotten Story of the Gospels, HarperOne, San Francisco; SPCK, London, 2012, raducere românească în curs de apariţie la Editura Deisis, Sibiu, 2015.
Bin You
Being concerned about the multi-scriptural context of Chinese Biblical studies, this paper is to propose the Comparative Scripture (比较经学) as the approach of doing Biblical studies in China. Through a historical review about the discipline of the Biblical studies, this paper believes that the comparative scriptural approach has always been a methodology in Biblical studies. Some contemporary biblical interpretations like “textual reasoning”, and “scriptural reasoning”, could be regarded as the predecessors of the comparative scriptural studies, since they agree in the methodological presuppositions, ideas and even practices. This paper tries to reach a working definition for Comparative Scripture, and then analyze its working areas. With regards to the intellectual context of Chinese biblical studies, the author believes that comparative scripture is a discipline in-between humanity and theology, somehow similar to the nature of comparative theology. Finally, this paper takes an exemplary study of comparative scriptural reading with Zhu Xi’s (朱熹) Confucian scriptural reading strategy, especially his approaches to the questions of “what is the scripture?”, “why do read scripture?”, and “how do read scripture?”, to investigate the significance of his Confucian answers for the construction of Sino-Christian theology.
Pierre-Yves Brandt
Today, care systems are sensitive to the integration of religious diversity and spiritual dimension in the therapeutic setting. The therapeutic setting will be analyzed using the concept of "containing function" by distinguishing two levels. At the institutional level, it can be likened to the entire health care system. At the chaplain’s level, it corresponds to the religious and spiritual framework which is guaranteed by the chaplain when performing his or her task. Three possible models will be examined: the hospital as a religious institution, the hospital as a secular institution where spiritual guidance is provided by (external) chaplains, and the care system where every care worker has received an education in spiritual. We will try to clarify in each of these models, what is the specific role of the chaplain and what is the complementarity with other caregivers. The seminar will be devoted to the analysis of practical cases.
Fadi Georgi
This lecture will focus on the importance of Patristics for Orthodox church life and theology in 21st Century. As the legacy of the Church Fathers is a genuine and permanent value for Orthodox church life and theology, the rapid and partly dramatic changes of the world in 21st Century requires a new reflection on it and on the way how this treasure speaks to the Orthodox today. Special attention shall be given to issues related with the middle East and the situation of the Ecumenical Patriarchate: migration and diaspora, martyrdom and confession of faith in dangerous situations.
Nicolae Chifăr
Societatea de astăzi este într-o continua căutarea. Omul încearcă să găsească modele după care să se orienteze. De aceea tot ce-l înconjoară îi deschide setea de cunoaștere și de căutare. De cele mai multe ori însă lumea din jur dominată de imagini (reclame, filme, postări pe internet, reviste, materiale publicitare de tot felul etc) unele mai decente, altele până la pragul pornografie, nu-i potolește setea de cunoaștere pentru că ele nu conduc spre cunoașterea cea adevărată la care este chemat omul și spre care tinde chiar dacă nu-și dă seame. De aceea consider că în fața acestor surogate, imaginea frumosului, a sublimului, a prototipului ceresc au oferit-o și o oferă sfintele icoane care transcend omenescul, care sunt cu adevărat o fereastră deschisă spre cer. O reflecție asupra rolului pe care icoana creștină îl joacă în viața fiecărui om căutător al adevărului este binevenită și necesară.
Daniel Buda
Această prelegere va prezenta și comenta noile domenii de cercetare așa cum vor fi ele decise de către ultima întâlnire a Comisiei pentru Credință și Constituție care va avea loc la Mănăstirea Caraiman între 17-24 iunie 2015. O atenție aparte va fi acordată acelor arii de cercetare care prezintă un interes special pentru Bisericile Ortodoxe. În vreme ce se așteaptă ca Comisia să se axeze pe o anumită continuitate în cercetarea eclesiologică, Comisia pentru Credință și Constituție va decide deschiderea unor noi arii de cercetare care sunt relevante pentru creștinismul global.
230 de Ani de Învățământ Teologic Ortodox la Sibiu
Descrierea evenimentului: Evenimentul își propune realizarea unei retrospective a educației teologice ortodoxe în Sibiu, o analiză a rolului educației religioase în societatea contemporană, dar și realizarea unor previziuni în ceea ce privește perspectivele domeniului teologic într-o societatea puternic dinamizată. Unul dintre obiectivele majore ale evenimentului este de a deschide porțile învățământului teologic ortodox publicului larg, cetățenilor județului Sibiu, în vederea creșterii gradului de conștientizare cu privire la valoarea patrimoniului teologic ortodox românesc. Acest obiectiv se va îndeplini prin organizarea de sesiuni deschise, în cadrul cărora se vor prezenta și dezbate aspecte precum relevanța învățământului teologic/religios pentru lumea contemporană sau împărțirea educației religioase între familie, parohie și școală. La eveniment vor participa aprox. 100 de invitați de marcă din țară și din străinătate, dintre care pentru minim 40 se va asigura deplasarea și cazarea. Printre aceștia îi menționăm pe PF Daniel (Patriarhul României), IPS Andrei al Clujului, IPS Ioan al Banatului, IPS Calinic al Argeșului, IPS Irinel al Craiovei, IPS Irinel de la Alba Iulia, IPS Casian, IPS Iustinian al Maramureșului, PS Vicențiu al Sloboziei, PS Visarion al Tulcei, PS Justin Sigheteanu, PS Andrei al Covasnei, PS Irineu Duvlea (Vicar al Celor Două Americi), PS Sofian Brașoveanu, PS Ioan Casian de Vicina, Viorel Ioniță, Remus Rus, Mihai Sarajan, Ioan Teșu, Alexandru Moraru, Vasile Stanciu, Vasile Lele, Vasile Beu, Mihai Himanschi, Ioan Chirilă, Stelian Tofana, Ștefan Muntean, Mihai Sasanjar etc. (toți din România), iar, ca invitați din străinătate, pe Keith Hitchins (SUA), Philip Harnoncourt (Germania), Friedrich Heyer (Germania), Ulrich Luz (Elveția), Panteleimon Rodopoulos (Grecia), Carnegie S. Calian (SUA), Ioannis Karazidopoloulos (Grecia), Marcel Metzger (Franța), Christoph Markschies (Germania), Cardinalul Christoph Schoenborn (Austria) etc. Evenimentul va cuprinde și o școală de vară destinată tinerilor (cu participarea invitaților) și 3 concerte susținute de 4 artiști renumiți (Vlad Miriță, Sorin Dobre, Basilic Iordache și Emilia Calefariu).
Festivalul Internațional de Poezie Studențească „Zona nouă”, ediția a II-a
Descrierea evenimentului: Evenimentul constă într-o serie de lecturi ale unor tineri scriitori din țară și străinătate, printre care Adam Fitzgerald (SUA), Jackie Wang (SUA), Sam Riviere (Marea Britanie), Sophie Collins (Olanda), Linn Hansen (Suedia), David Teles Pereira (Portugalia), Marko Pogacar (Croația), Rebecca Perry (Marea Britanie), Kinga Toth (Ungaria), Alex Văsieș (România), Ana Donțu (Republica Moldova), Krista Szöcs (România) etc.
Scopurile evenimentului sunt de a familiarizarea publicul larg cu noile tendințe culturale și cu noile abordări ale raportului scriitor-cititor propuse de școlile de literatură recente, de a consolida relațiile internaționale ale ULBS, de a promova cultura română și scriitorii români tineri peste hotare și de a integra mai bine patrimoniul istoric sibian în evenimentele artistice de anvergură.
Colocviile Revistei Transilvania, ediția a XIII-a
Descrierea evenimentului: Reunind specialiști de vârf din toate generațiile din domeniul literaturii, colocviile s-au impus deja în conștiința publică drept unul dintre principalele evenimente literar-academice din România, reflectate întotdeauna superlativ în presa națională, atât în cea scrisă, cât și în cea audio-vizuală. Ca și în edițiile anterioare, colocviile se vor desfășura pe durata a trei zile și vor îmbina dimensiunea cultural-artistică cu cea academică, constând într-o serie de dezbateri și mese rotunde (privind literatura română contemporană, relația ei cu publicul în contextul dezvoltării noilor media, precum și raporturile ei cu tendințele globale), dar și în lansări de carte și lecturi publice ale unor importanți scriitori români contemporani. Ediția va reuni 15 nume importante ale literaturii române actuale, printre care Tara Skurtu (SUA), Mircea Martin (București), Al. Cistelecan (Târgu-Mureș), Ruxandra Cesereanu (Cluj-Napoca), Corin Braga (Cluj-Napoca), Angelo Mitchievici (Constanța), Alina Buzatu (Constanța), Marin Mălaicu-Hondrari (București), Domnica Drumea (București), Alex Goldiș (Cluj-Napoca), Marius Chivu (București) etc.
Workshopul Internațional „Minor Literatures – World Literatures”
Descrierea evenimentului: Evenimentul se va desfășura sub formă de prelegeri publice menite să coaguleze un grup internațional de reflecție care să problematizeze șansele literaturilor „minore” de a se impune pe piața culturală mondială și să ofere astfel noi perspective de afirmare literaturii române. Workshopul va reuni 10 invitați de prestigiu, din România și din străinătate, dintre care îi amintim pe David Damrosch (Universitatea Harvard, SUA), Theo D’Haen (Universitatea din Leuven, Belgia), Galin Tihanov (Universitatea Queen Mary, Londra, Marea Britanie), Svend Erik Larsen (Universitatea Aarhus, Danemarca), Cesar Dominguez (Universitatea din Santiago de Compostela, Spania), Marko Juvan (Universitatea din Ljubljana, Slovenia), Juri Talvet (Universitatea din Tartu, Estonia) etc. Scopul manifestării este de a determina o regândire a politicilor culturale din statele care gestionează „literaturi minore”, de a suscita interesul agenților economici pentru traducerea și promovarea acestora, de a impulsiona reflecția cititorului „obișnuit” cu privire la interfața complexă local/regional – național – global, dar și de a consolida și extinde parteneriatele sibiene pe linie culturală și academică.
New Societies, Old Minorities / New Minorities, Old Societies?
Descrierea evenimentului: Evenimentul se constituie dintr-o serie de prelegeri publice cu caracter inter- și trans-disciplinar (educație, sociologie, antropologie, științe politice, istorie socială, psihologie socială), care vor avea ca invitați 14 personalități de prestigiu din străinătate (Eric Uslaner – Universitatea din Maryland, SUA; Christian Welzel – Universitatea Leuphana, Germania; Merlin Schaeffer – Universitatea din Köln, Germania; Ferruccio Biolcati Rinaldi – Universitatea din Milano, Italia; Carl Parsons – Universitatea Greenwich, Marea Britanie; Elisabeth Schroeder-Butterfill – Universitatea Southampton, Marea Britanie; Külliki Korts – Universitatea din Tartu; Berit Aasen – Institutul Norvegian pentru Cercetare Urbană și Regională, Norvegia; Yoan Molinero Gerbeau – Universitatea Autonomă din Madrid, Spania; Estrella Gualda - Universitatea Huelva, Spania; Francesca Alice Vianello, Universitatea din Padova, Italia; Gyorgy Lengyel – Universitatea Corvină, Ungaria; Elena Danilova – Academia Rusă de Științe, Rusia; Matej Makarovič - Școala de Studii Sociale Avansate din Nova Gorica, Slovenia; Arkadiusz Peisert, Universitatea din Gdańsk, Polonia; Tuhinul Islam Khalil, Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie) și 6 din România (Marian Preda – Universitatea din București; Bogdan Voicu – Academia Română; Nicu Gavriluță – Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași; Dan Chiribucă – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; Mircea Comșa – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; Carmen Buzea – Universitatea Transilvania din Brașov). Prelegerile vor fi însoțite de dezbateri și de lansări de carte. De asemenea, estimăm și prezența a peste 250 de participanți din Sibiu și din țară, pentru care nu se va asigura transport și cazare și a căror participare va avea un impact economic pozitiv pentru Sibiu.
Scopul evenimentului este, pe de o parte, de a reflecta asupra provocărilor sociale, culturale, politice, educaționale aduse de fenomene precum migrația, îmbătrânirea, radicalizarea discursurilor minorităților tradiționale, schimbările în sfera economică și a pieței muncii. Pe de altă parte, evenimentul va angaja publicul participant în discuții asupra fenomenelor mai sus menționate și asupra impactului acestora asupra comunităților, regiunilor, statelor și Uniunii Europene în ansamblu. Totodată, se urmărește creșterea vizibilității comunității sibiene în spațiul academic european și global, dar și consolidarea și extinderea parteneriatelor internaționale ale ULBS.
Colocviul Internațional Studențesc „Lucian Blaga”, ediția a XVIII-a
Descrierea evenimentului: Având o vechime neîntreruptă de 17 ani ca manifestare artistico-științifică, colocviul a adus în discuție opera lui Lucian Blaga (poezie, dramaturgie, filosofie, estetică) și s-a concretizat în publicarea Caietelor „Lucian Blaga”, publicație de prestigiu în mediul cultural și academic tânăr. Colocviul cuprinde 2 secțiuni artistice (Traduceri și Creație literară) și patru secțiuni științifice (Hermeneutica textului literar, Filosofia și estetica lui Lucian Blaga, Receptarea critică a operei lui Lucian Blaga, Stilistică și poetică). Prin organizarea acestui colocviu internațional, se urmărește o mai bună cunoaștere a culturii române, stimularea concurenței, promovarea creației cultural-artistice, precum și formarea de tineri cercetători capabili să valorifice abilitățile dobândite în activitatea curentă. Prin deschiderea către mediul academic din străinătate, organizatorii își propun să reunească studenți și specialiști din domenii conexe pentru a pune în valoare potențialul cognitiv și estetic al textelor blagiene. Tema propusă pentru anul 2016 este „Lucian Blaga în critica și istoriografia literară recente”, urmărindu-se astfel o racordare a operei literare la contextul contemporan. La ediția de anul acesta prelegerile de deschidere vor fi susținute de către criticul Ion Pop (Academia Română), precum și de un invitat din străinătate. Estimăm participarea a aprox. 40 de studenți din afara Sibiului.
Concert de Muzică Corală Românească
Descrierea evenimentului: concert realizat prin implicarea Corului Facultății de Teologie și a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.
Scopul evenimentului este de facilita accesul publicului sibian la muzica corală românească de foarte bună calitate.
Data şi durata estimată a evenimentului: evenimentul principal va avea loc în data 4 iulie 2015, ora 19:00.
Locul de desfăşurare a evenimentului: Sala „Thalia”.