Dl. Petre Răileanu (n. 1951, Brăila), cercetător independent și eseist, va susține conferința inaugurală a Colocviului „Lucian Blaga” – „Avangarda în România. Căruța și calul-putere”, vineri, 26 octombrie 2018.
Absolvent al Universității din București (filologie) în 1974, dl. Petre Răileanu lucrează (după un scurt stagiu în învățământ) ca redactor la Editura Militară, iar apoi este redactor, redactor șef-adjunct, redactor șef la Editura Fundației Culturale Române.
În 1992 se stabilește în Franța, unde continuă studiile la Universitatea Sorbonne Nouvelle, Paris 3 – DEA în literatură și civilizație franceze secolul XX. Este, pentru mulți ani, jurnalist bilingv la Radio France Internationale, Paris. În calitate de cercetător independent, participă la numeroase colocvii internaționale consacrate avangardelor, este prezent cu studii și articole în reviste și volume colective editate în Franța, România, Republica Cehă, Israel, SUA.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Société des Gens de Lettres, Paris. Este laureat al Bursei „Sarane Alexandrian”, acordată de Société des Gens de Lettres, Paris, 2012, pentru studiul „Le Groupe surréaliste roumain”, în curs de elaborare.
Cărțile apărute în Franța și în România abordează problematica zonelor de interferență dintre cele două culturi și a prezenței culturii române în spațiul european, în special în epoca avangardelor literare și artistice. A fost recompensat cu premiul „Cartea anului 2016” al Filialei Bucureşti USR – Critică, Eseistică şi Istorie Literară pentru volumul „Dada în direct”, Editura Tracus Arte.
Cărți și articole publicate :
Les avant-gardes en Roumanie. La charrette et le cheval-vapeur, Editions Non Lieu, Paris 2018
Dada în direct, Editura Tracus Arte, Bucuresti, 2016.
The Avant-garde as Spontaneous Contagion: The Case of Bucharest, articol in revista Dada/Surrealism No. 20 (2015), Yowa.
http://ir.uiowa.edu/dadasur/
Gherasim Luca. Editions Oxus, Paris, 2004.
Ediție în limba română, Editura Junimea, Iași, 2005.
Fundoianu/Fondane et L’avant-garde, en collaboration avec Michel Carassou, Editions Paris-Méditerranée, Paris, 1999.
Ediție în limba româană, Iubite Fondane…, Editura Vinea, 1999.
The Romanian Avant-garde, Plural, The Romanian Cultural Fondation, Bucarest, 1999.
HEROLD. Maltraité de peinture. Traducere din franceză, Prefață și note,
Editura ICARE, București, 2001.
Europa mon amour, Editura Fundatiei Culturale Române, Bucuresti, 2003
Fin de siècle: Un nou început, interviuri cu personalități ale vieții culturale franceze, Editura ATLAS, București, 1999.
L’Avant-Garde Roumaine. Le Rameau d’or No. 2(3), 1995, La Fondation Culturelle Roumaine, Bucarest. Texte critique, notes et bibliographie.
Corabia lui Ghilgameș, eseuri, Editura Militară, București, 1990.